StartpaginaStichting Ragamala-Nada-Yoga-Groningen, ontstaan, bestuursleden, vrijwilligersOver de stichting, netwerk, festivals, klassiek Indiase muziekConcertagenda Noord NederlandVrienden van RagamalaTheorie van de muziek en instrumentenEerdere concerten met foto's en infoLocatie/route, telefoonnummer, anmelding, huisregelse-mail, telefoon, namen

 

   

 

 

 Somdatta Chatterjee
is een gelauwerde zangeres, die al vanaf zeer jonge leeftijd onderwezen werd in de Indiase muziek. Somdatta werd geboren in een muzikale familie en is met name opgeleid door haar vader Subhashish Chatterjee, haar oom Snehasish Chatterjee (een van de belangrijke leerlingen van Acharya Jayanta Bose), haar grootmoeder Arati Chatterjee en guru van de Agra Gharana Vidushi Subhra Guha.  Somdatta heeft geweldige concerten gegeven in ontelbare competities in binnen- en buitenland, en winnaar van de prestigieuze Dover Lane Music Competition.

 

 

Abhisek Lahiri is een van de jongste prijswinnende sarod-spelers van India. Zijn spel heeft wereldwijd de harten van gerenommeerde luisteraars geraakt. Genoemd worden zijn rijpheid, diepgang en perfectie en dat al op de leeftijd van 29 jaar. Toen hij 5 jaar was werd hij ingewijd op de sarod door zijn vader, Pandit Alok Lahiri, die ook zijn guru werd. Abhisek werd zo een van de eerste leerlingen van zijn vader.

Voor de kenners: Abhisek’s sarod-recitals bestaan uit een samengaan van de drie belangrijkste Gharana’s van het sarodspel: Shahanjapur, Senia Mahar en Senia Bangash Gharana (Gwalior). Zijn spel is een combinatie van subtiliteit, esthetiek en nostalgische spiritualiteit, naast kracht, intensiteit en originaliteit waarmee hij de luisteraars aan zich weet te binden.

Abhisek speelde voor het Europese Parlement in Frankrijk en op de Canada Culture Days in Hamilton in Canada. Hij is lid van het Indian Council for Cultural Relations (ICCR) uit New Delhi.

In Nederland nam hij deel aan World Children Festival in 1997 en kreeg hij de naam „Wonder Child Sarod Player”. Abhisek heeft meerdere CD’s op zijn naam staan, waaronder de laatste opname „ IONA Trio”, met de Japanse gitarist Hideaki Tsuji. Deze opname wordt wereldwijd zeer goed ontvangen.

 

 

Parthasarathi Mukherjee wordt op dit moment geprezen als  toonaangevende Tabla speler van zijn generatie. Hij begon tabla te spelen op de leeftijd van vier onder de bekwame leiding van zijn vader Shri Ashok Kumar Mukherjee, zelf een leerling van India's meest vooraanstaande Tabla maestros Lt. Padmabhusan Pandit Samta Prasadji van Benaras Gharana.
 

 

Panditji nam later ook zijn zoon Parthasarathi Mukherjee onder zijn hoede . Partha Sarathi is erkend als een van Panditji toonaangevende discipelen voor zijn complementaire begeleiding, elegante duidelijkheid en nauwkeurigheid (laya).

 

Enkele van zijn vele prestaties zijn geweest: - Eerste prijs in:

  • "Swar Sadhana Mandir"; Bombay 1979

  • "Abhinav Kala Samaj"; Indore 1981

  • "All India Radio Music Competition"; New Delhi 1985

 

Partha Sarathi is ook een gerenommeerd solist in heel India en in het buitenland en trad op in festivals van:

  • "Mehfil"; Nagpur 1981 & 82

  • Arambh "of" Ustad Allauddin Khan Sangeet Academy "; Bhopal 1986

  • "Udiyaman" of "Anhad" Bharat Bhawan; Bhopal 1988

  • "Vishnu Digambar Jayanti Samaroha" van "Gandharva Mahavidyalaya"; New Delhi 1988

 

Hij heeft samengespeeld met internationaal erkende artiesten zoals Pt. Budhaditya Mukherjee; Pt. Buddhadev Dasgupta; Begum Parveen Sultana; Smt. Shruti Shadolikar; Shri Ulhas Bapat; Smt. Lakshmi Shankar; Smt. Prabha Atre; Shri Irshad Khan; Smt. Malini Rajurkar; Ustad Shahid Parvez; Smt. Savita Devi; Pt. Rajan en Sajan Mishra; Shri Ashok Pathak, Shri Brijnarayan, Shri Tarun Bhattacharya, Shri Dhruba Ghosh, Ustad Shujaat Husain Khan, Shri Raghunath Seth, Eduardo Niebla flamenco gitarist uit Spanje.
 

Partha Sarathi is ook te horen op tal van cd's en cassettes met gerenommeerde artiesten als Shri Budhaditya Mukherjee (Sitar) en Pt. Ashok Roy (Sarod). Hij treedt regelmatig op voor 'All India Radio En Televisie' sinds 1986.

Partha Sarathi woont sinds 1994 in het Verenigd Koninkrijk en voor zijn komst naar UK hij lector in de tabla bij 'Indira Kala Sangeet Vishwavidyalaya was; Khairagarh 'in India.